Om

OM ART BY LINA

LINA FILTENBORG

Nærvær, humor og æstetik er nøgleordene i mit lille finurlige univers af malerier, tegninger og skulpturer.

Jeg bombarderes dagligt af en lind strøm af store og små tanker med ideer, forundringer og spørgsmål. Mange af tankerne er forbipasserende, men nogle af dem er tilbagevendende og bliver så insisterende, at jeg bliver nødt til at undersøge dem nærmere. Ofte udspringer ideerne fra helt konkrete situationer, jeg har oplevet i mit liv. 

Ideerne udforskes, udfordres, gentænkes og sættes sammen med skæve, sjove, umulige og drømmende elementer, indtil motivet befinder sig i et grænseland mellem fantasi og virkelighed. Jeg leger med størrelsesforholdene, skruer godt op for kontrasten, udfordrer tyngdekraften og vender verden på hovedet, dog med tydelige referencer til den virkelige verden.


Mine værker skal være vedkommende. De skal kunne mærkes under huden og give anledning til, at beskueren tænker over det, de ser og stiller spørgsmål. Og så må de gerne have et humoristisk twist.

Jeg er historiefortæller. Lige fra små banale fortællinger om hverdagslivet til de helt store filosofiske spørgsmål og samfundsrelevante problematikker. 


Der er kun få ting overladt til tilfældighederne i mine værker. De fleste elementer, kompositioner, farver og symboler er nøje planlagte i researchfasen og udføres ofte med en høj detaljegrad. 

Det er derfor bestemt heller ikke tilfældigt, at jeg vælger at bruge dansk design, som den røde tråd i mange af mine værker. 

De fleste har et eller andet forhold til dansk design. Hvilket forhold der er tale om, er egentligt underordnet, for det er det kendskab beskueren allerede har i forvejen til elementer i motivet, der kan give et ekstra lag og indimellem en overraskende historie til værkets fortælling, som jeg ikke har kontrol over, og så bliver værket endnu mere interessant.


Jeg arbejder oftest serielt og gerne med akrylmaling og blyant. De to medier komplementerer hinanden utrolig godt. Det farverige klare akrylmaleri op mod den sarte sanselige blyantstegning.

Malerierne er landskabsmalerier, men de er kvadratiske og bryder dermed med det traditionelle format. Jeg bruger det danske design i deres oprindelige form, strategisk placeret i deres “naturlige habitat”, fx ved at svanestolen placeres i vandet.

Tegningerne forestiller derimod forskellige rum og i stedet for af afbilde det danske design på samme måde som i malerierne, fortolker jeg dem i stedet, enten ud fra deres oprindelige inspirationskilde, deres navn eller deres form, hvorfor det ikke så sjældent ses, at to Kählervaser, kæler med hinanden.

Mennesket er altid i centrum, omend mine værker oftest fremstår helt uden menneskeskikkelser, men derimod personificerede dyr og genstande.


Jeg er født i Ærøskøbing i 1982, vokset op på Sjælland og har boet det meste af mit voksne liv i København.

Nu bor jeg i Taastrup med min dejlige mand og lille søn omgivet af den smukkeste natur. En del af min research foregår i nærområdet, hvor vi både har søer, dyreliv, skov og åer, der snor sig rundt om hele vores kvarter.


Foruden at arbejde med min egen kunst, ejer jeg den udkørende kunstskole KUNSTi HÆNDER, hvor jeg laver diverse kreative workshops for børn og voksne.